Je mag nooit meer werken…

DOOR MARCO SPAAN

Dat was de boodschap van mijn neuroloog, lang geleden. Door een chronisch discus probleem had ik geen tussenwervelschijven meer in mijn onderrug en daar was niets aan te doen. Dat was het dan, net 21 jaar, thuis op mijn kamertje met een WAO uitkering, zonder de toekomst die ik nog helemaal niet had uitgetekend maar nu al miste. Ik wilde niet mijn hele leven op een uitkering leven en in een rolstoel belanden voor mijn 30e, zoals de arts verwachtte, dat kon echt niet.

Dus het werd opstaan, tanden op elkaar en uitvinden wat ik nog wél kon. Hoe ik mijn rug sterker kon maken, ook al was dat volgens de artsen kansloos. Ik ging weer fitnessen, beet door de pijn heen en hielp een bevriende verhuizer met sjouwen. Eerst de lichte dozen, na een paar weken de wat zwaardere en het werkte! Ik trainde tussendoor stug door waardoor mijn rug steeds sterker werd en toen ik voldoende zelfvertrouwen had stapte ik naar de ARBO arts om me te laten goedkeuren, zodat ik weer ‘gewoon’ kon werken. Maar dat liep anders; de arts weigerde; met mijn aandoening zou ik nooit goedgekeurd worden. Ik was verbaasd, boos, in paniek, waaróm niet? Maar wat ik ook zei, niets hielp, toen niet en de vele keren daarna ook niet.

Het maakte iets in me los, iets wat nog sterker was dan het overwinnen van de pijn van het begin. Totale motivatie om te bewijzen dat ik het wél kon. Ik sloot me aan bij een sportschool waar ik opleidingen kon volgen; trainen was inmiddels al zo’n groot onderdeel van mijn leven en was zo helend gebleken voor mij dat ik ook anderen wilde helpen. Het smaakte alleen maar naar meer en na 2 jaar werd ik de eerste internationaal gecertificeerde Personal Trainer van Nederland.

Nu, inmiddels 50 jaar, doet mijn rug het nog steeds en ben ik al 25 jaar personal trainer met een eigen studio in Hilversum. Ik denk nog vaak aan die ARBO arts, ik zou hem graag willen vertellen dat het dus wel kan, maar niét dankzij het systeem.

Ik deel dit niet omdat ik denk dat iedereen met een aandoening en wilskracht hetzelfde bereikt, want ieder lijf is anders. Maar wat ik er wel mee wil zeggen; laat je niet demotiveren door wat een ander zegt maar ga uit van je eigen kracht, vertrouw op jezelf en never, ever, give up!

Marco

Contact

Mozartlaan 25 E | 1217 CM Hilversum

0624 770337

Stuur een bericht

© Marco Personal Training Hilversum

Site by BreetOnline

PRIVACY VERKLARING

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.